Různé

V zimě na kole?

12 Pro , 2012  

Většina cyklistů svá kola ukládá k zimnímu spánku při prvním sněžení a začne se věnovat jiným sportům, nebo odpočinku. Jsou ovšem i takoví nadšenci, které ani teploty kolem nuly a ani sníh neodradí. Pokud si v zimě nechcete jízdu na kole odepřít, tak si vyberte oblečení vysoce prodyšné a hlavně odolné proti profouknutí.

Rozhodně by „zimnímu“ cyklistovi nemělo táhnout na záda. Důležité jsou také rukavice. Prsty, které se při jízdě příliš nehýbají, tak mohou snadno omrznout. Stejně tak je třeba chránit i všechny klouby, zejména kolena. Používají se nejrůznější cyklo-návleky, které bývají nepromokavé a dokonce se dají pořídit i na boty. Nezapomeňte též na šátek na krk. Hlavu pochopitelně chrání helma, pod kterou se doporučuje nasadit speciální zimní čepice. Ovšem nejlepší je ochranná kukla.

Důležitý je i výběr zvolené trasy. V zimě odborníci doporučují jezdit na kole maximálně tři hodiny. Ideální trasa může vést v zimě také městem, ve kterém bývá tepleji než ve volné přírodě, ovšem jízda ve smogovém oparu se nedoporučuje. Také není vhodná jízda při oblevě v tzv. břečce, na náledí, nebo při prudkém sněžení.

Vždy pamatujete na to, že se v zimě dny krátí a tudíž bude dříve tma. Nikdy proto nevyjíždějte bez světel !!! Pro každého cyklistu je stejně důležité vidět, jako být viděn, proto je dobré používat co nejvíce reflexních prvků na oblečení a kole. Ideální je i reflexní vesta.

Nechte si zkontrolovat odborníkem funkčnost svých brzd, stejně tak i vzorek na pláštích. Nutné je pravidelné promazávání všech součástek, které se pří jízdě pohybují (hlavně řetěz a ložiska). Zimní maziva se od letních liší.

Při jízdě ve sněhu lze očekávat, že se domů vrátíte s mokrým kolem a s vlhkostí je třeba se vypořádat, zejména v odpružení, ložiscích a dalších součástech. Jinak by vám vše mohlo začít rezivět. Vždy kolo nejprve očistíme, usušíme a teprve potom mažeme.

Kdo maže, ten jede!

Zdroj Vitalia.cz


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *